Traveltroef, koffers vol korting!
contact

Op vakantie naar Vietnam met Traveltroef Vietnam

Schilderachtige rijstvelden, rode rivieren omringd door bamboebossen en een grillige kust met rotsformaties die schijnbaar uit het niets opdoemen zijn karakteristiek voor noordelijk Vietnam. Dichtbevolkte steden, chaotisch verkeer afgewisseld door platteland waar de tijd lijkt stil te staan. De nog relatief onontdekte gebieden bieden weinig faciliteiten voor reizigers. Naast Hanoi zijn er grofweg vier interessante gebieden in het noorden: de rijstvelden in de vallei van Mai Chao, het berggebied richting de Chinese grens rond Sapa, het waterrijke gebied rond Ninh Binh en de rotsformaties van Halong Bay.
In het zuiden van Vietnam bevindt zich de miljoenenstad: Ho Chi Minh City. Deze groeiende jetset lijkt meer op Bangkok en Singapore dan op Hanoi. Zuid-Vietnam is sneller en meer ontwikkeld dan de rest van het land.
Vakantie Vietnam betekent reizen naar een van de meest fascinerende bestemmingen van Azië. U vindt er schitterende natuur met prachtige heuvel- en berggebieden, vlakke rivierdelta’s met eindeloze rijstvelden en langgerekte stranden met prachtige baaien en kristalhelder water. Ook cultureel heeft Vietnam, met haar ruim 4000 jaar oude geschiedenis, veel te bieden. Er zijn talloze tempels en pagodes, en sporen uit de Franse koloniale tijd. In het noorden wonen bergstammen die nog nauwelijks ‘vervietnameesd’ zijn, laat staan verwesterd. Deze minderheden vormen een groot contrast met de moderne steden Hanoi en Ho Chi Minh-Stad.

HET NOORDEN
Hanoi
Begint uw reis in het noorden van Vietnam, dan vliegt u naar de hoofdstad Hanoi. Deze stad heeft haar aangename, provinciale karakter weten te bewaren. In de levendige oude binnenstad met zijn smalle straatjes en nog smallere (maar wel diepe!) huizen ziet u talloze traditionele handwerklieden en winkels-van-sinkel. Het nieuwere deel van de stad is door de voormalige Franse koloniale machthebbers veel ruimer opgezet, met door bomen omzoomde boulevards. U vindt er goed bewaard gebleven herenhuizen en villa’s, meren en ruime parken. Dankzij het Franse verleden kunt u in de stad op een van de vele terrasjes ook uitstekende koffie en baguettes bestellen.

Baai van Halong
Een fenomeen van ongekende schoonheid! In de baai van het plaatsje Halong rijzen meer dan 3000 kalkstenen rotspartijen loodrecht uit het water omhoog. Terecht dat dit gebied een plekje op de Werelderfgoedlijst van de Unesco heeft verworven! Het grootste eiland in de baai is Cat Ba. Een bezoek aan deze fascinerende baai is in al onze reizen opgenomen, waarbij u in een traditionele ‘junk’ langs de machtige rotsen vaart en indrukwekkende grotcomplexen bezoekt.

Bergvolkeren van het Noorden
In het noorden van Vietnam leven vele bergvolkeren nog op authentieke wijze. Ze gaan gekleed in rijk gekleurde, traditionele klederdracht. De markten waar zij hun waar verkopen, vormen een kleurrijk feest voor alle zintuigen! Het bekendste minderhedengebied is in de directe omgeving van de plaats Sapa, per nachttrein vanuit Hanoi te bereiken. Sapa was vroeger onder Franse kolonisten zeer populair als vakantieoord vanwege de gunstige ligging op 1600 meter hoogte en haar relatief koele klimaat. Bijna elke dag is er in een van de dorpjes in de buurt wel een kleurrijke markt. U vindt hier de volkeren van de Hmong, de Dzay en de Dzao.

CENTRAAL-VIETNAM
In het centrale deel van Vietnam maakt u kennis met de keizerlijke traditie van het land omdat zich hier van oudsher de hoofdsteden van verschillende dynastieën bevonden.

Hue
Het werelderfgoed Hue was vanaf de 17e eeuw tot aan 1945 de hoofdstad van de Nguyen-dynastie, die vanaf 1802 over heel Vietnam heerste. Als gevolg hiervan telt de stad vele prachtige monumenten en bouwwerken, zoals de keizerlijke Citadel die naar de Verboden Stad in Beijing is gemodelleerd. Andere bezienswaardigheden, zoals de graftombes van verschillende keizers vindt u langs de Parfum-rivier. Hier staat ook de Thien Mu-pagode, het officiële symbool van de stad. Vanuit Hue kunt u ook kennismaken met de meer recente geschiedenis, zoals een bezoek brengen aan de DMZ (=Demilitarized Zone), een strook over de 17e breedtegraad van het land welke tussen 1954 en 1976 de grens vormde tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Indrukwekkend zijn ook de tunnels van Vinh Moc, uitgegraven door inwoners van verschillende dorpen om te schuilen voor Amerikaanse aanvallen.

Danang
De havenstad Danang is tegenwoordig de grootste stad van Centraal-Vietnam. De oorsprong van de stad voert terug tot het klassieke Champa-koninkrijk dat in de 2e eeuw van onze jaartelling door Indonesische kolonisten is gesticht. Dit rijk wist zich tot het midden van de 15e eeuw te handhaven. In het Cham Museum kunt u vele kunst- en gebruiksvoorwerpen uit deze periode bewonderen. De meeste beelden en reliëfs zijn gevonden in het op 70 kilometer ten westen van Danang gelegen My Son, een van de vroegere hoofdsteden van de Cham en nu een werelderfgoed. Qua natuurschoon zijn in de buurt van Danang de Marmerbergen met hun grottempels een bezoek meer dan waard.

Hoi An
In de tijd van het Champa-koninkrijk was Hoi An de belangrijkste havenstad. Vooral in de 16e en 17e eeuw beleefde dit stadje een ongekende bloeiperiode. Toen kwamen er handelaren uit China, Japan, Nederland en India. Sinds 1999 is de oude binnenstad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco als een goed bewaard voorbeeld van een Zuidoost-Aziatische handdelsstad uit de 15e tot 19e eeuw, met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen. Hoi An beschikt ook over een fraai strand, waardoor het een uitstekend rustpunt is in het midden van een reis door Vietnam.

ZUID-VIETNAM

Ho Chi Minh-Stad
Toen de keizers van de Nguyen-dynastie zich na de 2e Wereldoorlog wat ongemakkelijk gingen voelen onder de toenemende kracht van de volgelingen van Ho Chi Minh in het noorden, verplaatsten zij hun hoofdstad naar het zuiden, naar Saigon. In 1975 werd deze grootste stad van het land door het Noord-Vietnamese leger ingenomen en werd het land herenigd. Hanoi werd de nieuwe hoofdstad en de naam van Saigon werd herdoopt in Ho Chi Minh-Stad. Het is tegenwoordig een drukke, tamelijk chaotische en kosmopolitische stad. Dat zij altijd een ontmoetingsplaats van culturen is geweest blijkt uit de talrijke tempels, kerken, moskeeën, het bedrijvige Chinatown, de oosterse markten en het oude koloniale Franse centrum met de brede boulevards. In de omgeving zijn talrijke excursiemogelijkheden, zoals een bezoek aan de indrukwekkende tunnels van Cu Chi, waar de bevolking al in 1948 wapenvoorraden voor de Fransen verborg. In de jaren zestig van de vorige eeuw, tijdens de oorlog met de Amerikanen, werden de tunnels verder uitgebreid.

Mekong Delta
Ten zuidwesten van Ho Chi Minh-Stad strekt zich de delta van de Mekong-rivier uit over een gebied van wel 39.000 km². De belangrijkste plaatsen in de delta zijn My Tho, Cai Be, Vinh Long, Can Tho en Chau Doc. Dit gebied is de belangrijkste rijstschuur van het land en tevens een biologische schatkist, omdat hier meer dan 1000 verschillende diersoorten worden aangetroffen. Voor de bezoeker zijn vooral de vele kleurrijke drijvende markten interessant. Als u vanuit Vietnam naar Cambodja reist, doorkruist u deze delta.

NOORD-ZUID OF ZUID-NOORD?
Vietnam telt twee grote internationale aanvlieghavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh-Stad in het zuiden. Vanwege de langgerekte vorm van het land moet u daarom direct al een keuze maken: van noord naar zuid reizen of van zuid naar noord.

De eerste optie is het meest aantrekkelijk wanneer u aan het einde van de reis nog een paar dagen van strand wilt genieten omdat de Vietnamese badplaatsen zich in het zuiden bevinden. Noord-zuid is ook de beste optie wanneer u Vietnam met Cambodja wilt combineren via een cruise over de Mekong-rivier.
Andersom, van zuid naar noord reizen heeft als voordeel dat uw reis inhoudelijk steeds interessanter wordt. Toeristisch gezien is Hanoi een aantrekkelijker stad dan Ho Chi Minh-Stad en de bezoeken aan de noordelijke bergvolkeren en de Baai van Halong zijn werkelijk uniek

STRANDEN VAN VIETNAM
Van zuid naar noord zijn de bekendste badplaatsen Phan Thiet, Nha Trang, Quy Nhon en Hoi An met prachtige zandstranden, veelal nog rustig als u zich even buiten het centrum van de badplaatsen zelf begeeft en heerlijk eten als u van visgerechten houdt.

Algemene informatie
De vluchtduur naar Vietnam is ca. 13 uur.

Het is in Vietnam tijdens onze zomertijd 5 uur later en wanneer wij wintertijd hebben is het 6 uur later.
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog tenminste zes maanden geldig is. Daarnaast is een visum noodzakelijk.

Voor de aanschaf van een visum heeft u twee mogelijkheden: (informatie Kuoni)
1. U kunt (eventueel met behulp van uw boekingskantoor) zelf het visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag (tenminste 3 weken van tevoren). Er dient een formulier te worden ingevuld (en dit moet worden voorzien van één pasfoto). Het visum wordt alleen verstrekt indien u een visumautorisatie kunt overhandigen, een officieel document vanuit Vietnam. De prijs voor deze visumautorisatie is vaak al inbegrepen in de prijzen van onze reizen.
(let op: de visumautorisatie is dus niet het uiteindelijke visum!).
2. Het is tevens mogelijk bij aankomst op de luchthavens van Ho Chi Minh-Stad, Danang en Hanoi een visum te kopen voor USD 25 (ten tijde van het samenstellen van deze informatie). Hier hebt u een pasfoto nodig, evenals een vooraf in Nederland verkregen voorlopig, tijdelijk visum dat tweetalig is (Engels en Vietnamees). De kopie kunt u meenemen op reis en ter plaatse kunt u dan het uiteindelijke visum kopen. U kunt dit voorlopige, tijdelijke visum via ons verkrijgen door ons een kopie van uw paspoort bladzijden met uw NAW gegevens inclusief beroep te sturen. De prijs is € 15 per voorlopig visum.

In Vietnam kun je te maken krijgen met een periode van regen. Het hele jaar door valt er af en toe een bui. Maar er is eigenlijk geen maand waarin het reizen in Vietnam af te raden is. Door het jaar heen zijn er enkele monsoonperioden waarin de regen frequenter valt dan in de rest van het jaar. Deze perioden verschillen van regio tot regio. In het noorden van Vietnam regent het het meest van juni tot en met september, in centraal Vietnam van september tot en met oktober en in het zuiden van mei tot en met november.

In de regentijd valt het water meestal op vaste tijden uit de lucht. Dit betekent vaak niet meer dan dat er 's middags gedurende een uurtje een verfrissende dikke regenbui valt. De lokale gidsen weten dit en houden hier tijdens de bouwsteenprogramma's rekening mee.

Geldzaken
De munteenheid is de Vietnamese New Dong (VND). Het is verboden om het Vietnamese geld in- of uit te voeren. Buitenlands geld mag u echter onbeperkt meenemen. U kunt het beste een combinatie van contante Amerikaanse dollars en Euro's meenemen. Contante dollars zijn bijna overal te wisselen en u krijgt voor grotere coupures meestal een betere koers. Kleinere coupures zijn zeer handig om fooien te geven. Euro's kunt u ook steeds meer inwisselen tegen Vietnamese New Dong.

Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1 = ca. VND 26.740 (VND 10.000 = ca. € 0,37). De meest actuele koersen kunt u nalezen op de website: www.oanda.com .
Creditcard: De creditcard is meer en meer in opkomst U kunt in de meeste hotels en de duurdere restaurants en winkels met de bekende creditcards betalen. In de grote steden en toeristische gebieden worden vrijwel overal de bekende internationale creditcards geaccepteerd; u kunt er met uw creditcard ook contant geld pinnen. Dit kan bij de geldautomaten. U betaalt dan ca. € 4,50 kosten bij uw afschrijving in Nederland, ongeacht de hoogte van het gewisselde bedrag.

Pinnen: U kunt met uw bankpas in de meeste steden en toeristische plaatsen contant geld pinnen. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten, mits voorzien van de juiste logo’s (cirrus en maestro).

Reistip van collega Annelies :
Begin in het noorden eindig in het zuiden. Zo ga je langzaam naar van minder warm naar warm van minder druk naar druk!  en heb je het hoogte punt zoals de Mekong Delta als laatste
 


Reisverslagen


Reisadvies per streek / plaats


Best beoordeeld

Het gemiddelde weer in Vietnam

JAN

20°C
3 uur
11 dagen
FEB

20°C
2 uur
12 dagen
MRT

23°C
2 uur
15 dagen
APR

28°C
4 uur
14 dagen
MEI

32°C
6 uur
15 dagen
JUN

33°C
6 uur
15 dagen
JUL

33°C
6 uur
16 dagen
AUG

32°C
6 uur
17 dagen
SEP

31°C
6 uur
14 dagen
OKT

29°C
5 uur
11 dagen
NOV

25°C
5 uur
8 dagen
DEC

22°C
4 uur
6 dagen

Best geboekte vakanties in Vietnam

Regio's in Vietnam

Plaatsen in Vietnam

Daarom boekt u bij Traveltroef

 
  • Het grootste aanbod vakanties naar de zon, sneeuw en stad
  • Onafhankelijk reisburo met ervaren en geschoolde reisspecialisten
  • Alle kortingen van alle bekende reisorganisaties verzameld
  • Ook een fysiek reisburo in hartje Gorinchem en makkelijk parkeren
  • Geen lange wachttijden en/of extra kosten bij telefonische boekingen
  • Gratis hulp en advies bij o.a. stoelreserveringen & online check-in
  • Ruim 40 jaar ervaring in vakantiebemiddeling
 
 
 

Advies nodig?

Arkelstraat 87
4201 KB Gorinchem
Nederland

Openingstijden

0183-666777

 


 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Kunnen wij u helpen?
×
Webchat

Telefonisch contact
0183-666777
Aantal wachtenden: 0

Whatsapp: 0183-666777

Mail ons uw vragen
info@traveltroef.nl

Openingstijden

 Bent u woonachtig in België?
Klik dan hier ►

Chat
Géén servicekosten

Daarom boekt u bij Traveltroef

Wij gebruiken cookies.   Melding sluiten X