Traveltroef, koffers vol korting!
contact

Begrippenlijst

A

A la Carte Een maaltijd naar eigen wens aan de hand van de menukaart samengesteld, waarvan elk item apart geprijsd is, in tegenstelling tot menu. Ook arrangement à la carte op maat gesneden, naar persoonlijke wens samengesteld arrangement, ook wel modulair of tailor made. Bij een autorondreis het feit dat alle hotels in een rondreis van te voren gereserveerd zijn.
Aanvraag Een aanvraag is een vakantie, waarvan er een reisonderdeel niet op voorraad is.
Airport Tax Belasting die geheven wordt door een luchthaven. Deze belasting wordt verhaald op de luchtreiziger. Dat gebeurt door middel van contante betaling ter plaatse of door middel van incalculeren in het bedrag van het ticket.
All Inclusive Een verblijf inclusief ontbijt, lunch, diner en (lokale) dranken. Tenzij anders vermeld.
ANVR Algemene Nederlandse Vereniging Reisorganisaties.
Apartotel Heeft alle voordelen van een hotel (reiniging - service - pension) en bestaat soms uit appartementen in plaats van kamers.
Appartement Appartement: éénkamerappartement = studio. Tweekamerappartement = zit-slaapkamer met kookgelegenheid + slaapkamer + badkamer. Drie-kamerappartement = zit-slaapkamer met kookgelegendheid + twee slaapkamers + badkamer.
Autoslaaptrein Trein voor gelijktijdig vervoer van personen en auto's/motoren over een traject dat gedeeltelijk 's nachts gereden wordt om vermoeiende rijtijd te winnen. Gaan naar Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Joegoslavië.

B

Baby cot Wieg, babybedje, bijv. vliegtuigwieg, bijzetbedje in hotel, e.d.
Basisreissom Het tarief van de verblijfsaccommodatie, het vervoer, het arrangement, de pakketreis of de dagtocht, zonder toeslagen of kortingen.
Binnenhut Hut aan boord van een schip die geen ramen naar buiten toe heeft. In tegenstelling tot buitenhut.
Binnenlandse vlucht Vlucht binnen één land.
Boarding Card Instapkaart om aan boord te gaan, ook wel boarding pass, in de scheepvaart ook wel inschepingskaart genoemd.
Boarding Pass Instapkaart, ook wel boarding card. Bevat volgende gegevens in de luchtvaart; datum, maatschappij, vluchtnummer, uiterste meldingstijd bij de gate (report time), gate number, klasse, seatnumber, roken/niet roken, naam reiziger (nodig voor tax-free aankopen).
Boeking Het vastleggen van een pakketreis of losse reisonderdelen (los vervoer of losse verblijfsaccommodatie). Ook wel reservering (reservation).
Buitenhut Outside cabin; hut aan boord van een schip met patrijspoorten/ramen naar buiten. In tegenstelling tot binnenhut.
Bungalow Vakantiehuisje al of niet met (kleine) etage.
Busclassificatie De onderverdeling van touringcars op basis van luxe. De meest voorkomende indeling van normaal naar luxe is Tourist class, Comfort class en Royal class.

C

Cabin number Nummer van de hut aan boord van een (veer)boot.
Calamiteitenfonds Reizen Fonds dat dient als waarborg voor mensen die een reis hebben geboekt. De passagier heeft recht op teruggaaf van (een deel van) de betaalde reissom en/of op vergoeding van noodzakelijke meerkosten wanneer sprake is van een uitkering vatbare situatie als gevolg van een calamiteit in de zin van de regeling.
Campingvlucht Pakketreis met charter die uitsluitend de vlucht inhoudt (max. 15% van de chartercapaciteit). Bijvoorbeeld voor 2e huisbezitters. De benaming is ontstaan doordat vroeger een campingplaats gereserveerd moest worden.
Carrier Vervoerder, vervoermaatschappij, bijv. een luchtvaartmaatschappij, een touringcaronderneming, enz.
Chartervlucht Vlucht met een voor het afleggen van een bepaald traject, contractueel gehuurd vliegtuig.
Check in time Inchecktijd
Collision Damage Waiver Afkoop Eigen Risico bij autohuur.
Confirmation Bevestiging, bewijs dat er gereserveerd is.
Connecting Rooms Twee hotelkamers naast elkaar die via een speciale deur intern met elkaar verbonden zijn.
Continental Breakfast In de hotellerie; eenvoudig ontbijt van brood met jam en koffie of thee (zoals gebruikelijk in Frankrijk en de Zuid-Europese landen).
Cot Kinderbedje, wordt in hotels bijgezet op kamer van de ouders.

D

Duty Free Vrij van in- en uitvoerrechten of accijnzen (geldt voor bepaalde goederen).
Dynamic packaging Het op maat samenstellen van een reis op verzoek van de klant, bestaande uit verschillende componenten.

E

E-ticketing In de luchtvaart aangeduid als een elektronisch ticket. In de praktijk komt het er op neer u alleen maar aan de hand van een reserveringsnummer, productgegevens in combinatie met paspoort kan inchecken.
Economy class Eenvoudigste klasse, ook wel Tourist Class genoemd. In de luchtvaart goedkoopste klasse.
Essentie Uitdrukkelijke wens van een klant bij het boeken van een reis. Klant heeft het recht de reis kosteloos te annuleren als de eis niet wordt gehonoreerd. Hij betaalt hiervoor een bepaald bedrag afhankelijk van de soort reis.

G

Geschillen Commissie Reizen Afdeling van de Stichting Consumentenklachten die in samenwerking met de Consumentenbond, aan de hand van de door de ANVR opgestelde reisvoorwaarden, klachten van consumenten behandelt over bij reisorganisaties geboekte reizen.

H

Halfpension Een verblijf inclusief ontbijt en diner.
Host(ess) Reisleider die u begeleidt tijdens uw vakantie en waar u terecht kunt met vragen en/of problemen.

I

Inchecken Zich melden aan een balie om voor het vertrek per vliegtuig of schip het ticket te tonen en de instapkaart in ontvangst te nemen en eventueel de bagage af te geven. Ook zich melden aan de receptie van een hotel om zich in te schrijven.
Internationaal Rijbewijs IRB. Persoonsgebonden document dat alleen verstrekt wordt aan houders van een rijbewijs en dat noodzakelijk is voor landen die het nationale rijbewijs onvoldoende achten. Maximaal 1 jaar geldig. Verkrijgbaar bij ANWB of KNAC.

L

Lijndienst Vlucht die volgens een van te voren vastgestelde dienstregeling (route en tijdschema) wordt uitgevoerd en waarvoor vervoersplicht geldt.
Logies Uitsluitend overnachting.
Logies en ontbijt Overnachting met ontbijt.
Lowcostcarrier Luchtvaartmaatschappij met zeer lage tarieven, voornamelijk door het ontbreken van service en tickets en het vertrek van goedkope vliegvelden.

M

Maisonette Etagewoning met eigen toegang, waarbij woon en slaapverdieping boven elkaar liggen. Etage bereikbaar met eigen trap.
Medisch paspoort Document voor reizigers die aan een chronische ziekte lijden of die tijdens de reis medicijnen moeten meenemen of aanschaffen. Het bevat de gegevens m.b.t. de chemische samenstelling van de medicijnen.

N

No show Reiziger die geen gebruik maakt van zijn gereserveerde plaats/hotelkamer en onaangekondigd niet verschijnt.

O

Ontbijtbuffet Ontbijt waarbij de gasten zelf van buffetten verschillende ingrediënten voor het ontbijt kiezen.
Optie boeking Boeking waarbij de reis wel wordt gereserveerd, maar waarbij er binnen een termijn van een paar dagen, nog kosteloos geannuleerd kan worden.

P

Pakketreis Reis waarbij de verschillende elementen (vervoer, verblijf en eventueel aanvullende diensten) voor één all-in prijs door een touroperator worden aangeboden.
Preferentie Voorkeur voor uw vakantie. Bijvoorbeeld een kamer met zeezicht. Een preferentie is nooit gegarandeerd.

Q

Queen size bed Extra lang, c.q. extra breed bed.

R

Repatriëring Repatriëring is vanuit het buitenland terug laten vervoeren van een gewonde, dode of zieke reiziger naar zijn thuisadres of ziekenhuis in het eigen land.
Repeater Regelmatige terugkerende klant, deze geniet vaak speciale kortingen en krijgt bijzondere service. Bijvoorbeeld vaste gast in een hotel, vaste klant voor een touroperator, frequent traveller. Ook wel repeat booker/repeat booking.

S

Samengestelde reis Reis die niet voor één all in prijs gekocht/verkocht wordt, maar waarvan de verschillende elementen (vervoer, verblijf en eventueel aanvullende diensten) afzonderlijk worden gereserveerd en in rekening worden gebracht. In tegenstelling tot pakketreis.
SGR Stichting Garantiefonds Reisgelden.
Shuttlebus Busdienst die regelmatig heen en weer rijdt (pendelt) tussen twee plaatsen en waarvoor men niet hoeft te reserveren. Ook wel pendel(bus).

U

Uitchecken Zich melden aan de balie van een logiesaccommodatie om bijvoorbeeld de sleutel af te geven of de rekening te voldoen, alvorens te vertrekken.
Ultra All Inclusive Verblijf op basis van all inclusive met vaak als extra dat de buitenlandse gedestilleerde drankjes ook inclusief zijn. Bij verzorging op basis van (ultra) all inclusive zijn de drankjes in de minibar niet altijd inbegrepen.

V

Visum Document (meestal stempel in paspoort), nodig om landen binnen te komen en te verlaten die het paspoort alleen onvoldoende achten. Wordt afgegeven na extra identiteitsvaststelling van de aanvrager, door de diplomatieke vertegenwoordiging van het te bezoeken land.
Vluchttoeslag Toeslag die betaald moet worden voor bepaalde items in de luchtvaart, bijvoorbeeld olietoeslag, toeslag voor bepaald vertrekdag (bij charter).
Vol pension Logies met ontbijt en twee (warme) maaltijden.
Voucher Een voucher is een reserveringsbewijs.

Z

Zoover Zoover is de beoordelingssite over landen en accommodaties voor iedereen die op vakantie gaat.

Advies nodig?

Arkelstraat 87
4201 KB Gorinchem
Nederland

Openingstijden

0183-666777

 


 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Kunnen wij u helpen?
×
Webchat

Telefonisch contact
0183-666777
Aantal wachtenden: 0

Whatsapp: 0183-666777

Mail ons uw vragen
info@traveltroef.nl

Openingstijden

 Bent u woonachtig in België?
Klik dan hier ►

Chat
Géén servicekosten

Daarom boekt u bij Traveltroef

Wij gebruiken cookies.   Melding sluiten X