Traveltroef, koffers vol korting!
contact

Op vakantie naar Tsjechië met Traveltroef Tsjechië

Tsjechië is bijna synoniem met de prachtige stad Praag. Een populaire citytrip bestemming die steeds meer reizigers aantrekt. Maar Tsjechië biedt veel meer. Een historisch land met veel mogelijkheden, zowel voor de natuur- als cultuurliefhebber.

Natuurlijk denkt men bij Tsjechië allereerst aan Praag, de "gouden stad" aan de oevers van de Moldau. Niet voor niets vaak in een adem genoemd met wereldsteden als Londen en Parijs. Maar Tsjechië heeft nog zoveel meer te bieden. Het fraaie natuurschoon, de rijke histories in pittoreske dorpen en een levensstijl die ook u zal aanspreken. Tsjechië kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Wie er rondreist, ziet zachtglooiend akkerland, dicht beboste heuvels, brede rivierdalen en hooggebergtes. De Tsjechen beschermen hun prachtige erfgoed goed middels de vele nationale natuurparken. Op talrijke plaatsen is sprake van vulkanische activiteit die zich voordoet in de vorm van warmwaterbronnen. Rond die plekken zijn de beroemde kuuroorden en badplaatsen ontstaan.

Tsjechië is beroemd vanwege de stijlvolle kuuroorden van West Bohemen uit het begin van de negentiende eeuw. Tsjechië is ook het land van het bier. Uit Èeské Budìjovice komt het wereldberoemde Budweiser Budvar. Niet iedereen weet dat een Budweiser (of Bud) van Tsjechische komaf is, en niet van Amerikaanse. Het is missschien minder bekend dat het ook een land is van uitstekend eten en wereldberoemde dranken tegen scherpe prijzen. Tradititoneel Tsjechisch eten zoals varkensvlees met knoedels en zuurkool, of ossehaas met roomsaus, smaakt uitstekend met een glas Tsjechisch bier zoals Budweiser.

Het Nederlandse paspoort of de identiteitskaart moet tenminste nog 3 maanden geldig zijn na terugkomst. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.
De lokale valuta is de Kroon (CZK). Deze is onderverdeeld in: - munten: tien, twintig en vijftig Heller, éém, twee, vijf, tien, twintig en vijftig Kronen. - biljetten: twintig, vijftig, honderd, vijfhonderd, duizend, tweeduizend en vijfduizend Kronen. De nationale munt, de Tsjechische kroon (Kc of CZK), is vrij converteerbaar. Dat houdt in dat de kroon onbeperkt inwisselbaar is.

Valuta: Tsjechische Kroon
Pinautomaten: Er zijn in Tsjechië in weinig plaatsen geldautomaten te vinden. Ook het aantal geldautomaten is weinig.

Credit Cards: De meest gangbare creditcards zijn American Express, Eurocard/Mastercard, Diners en VISA. Niet overal worden creditcards geaccepteerd (soms ondanks dat er een sticker aanwezig is) zodat het verstandig is ook andere betaalmiddelen mee te nemen.

Het landschap van Tsjechië wordt gekenmerkt door een opeenvolging van bekkenvormige laagvlaktes die door gebergtes van elkaar worden gescheiden. In Bohemen bestaat het landschap voor een deel uit de bergstreken Krkonose (Reuzengebergte) en Cesky raj (Boheems Paradijs). In het zuidwesten van Bohemen ligt de Sumava (het Bohemer Woud). Moravië kent enkele beboste bergstreken (Jeseníky en Beskydy). Heel bijzonder is het fraaie karstgebied met de beroemde Macocha-kloof.

Tsjechië heeft een typisch landklimaat, zodat het temperatuurverschil tussen de winter en de zomer aanzienlijk is. In januari is in Praag de gemiddelde temperatuur overdag -0,9°C;in juli is dit 19,1°C. Jaarlijks valt er in Praag gemiddeld 488 mm neerslag, terwijl er 1921 zonuren te noteren zijn. In de Tsjechische berggebieden valt de meeste neerslag. Zo valt in het Bohemer Woud en het Reuzengebergte jaarlijks 1300 mm neerslag. De droogste periode is van december tot en met februari met een gemiddelde neerslag van 19-20 mm. De natste maanden zijn mei tot en met augustus met een gemiddelde neerslag van 59-63 mm. Regionaal zijn grote verschillen in neerslag meetbaar, waarbij de bergen het weer plaatselijk beïnvloeden.

Nationale parken in Tsjechië
Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Podyji, Krkonose, Sumava
Tsjechië heeft 3 nationale parken
Men kan in Tsjechië onder andere voetballen, fietsen, wandelen, ijshockeyen, tennissen, kanoën, kajakken, bergbeklimmen, vissen, snowboarden en skiën. Tevens zijn er mogelijkheden om diverse watersporten te beoefenen.

Tsjechië is een geschikt land om een rondreis te maken. Het land heeft een gevarieerd landschap, fraaie meren en veel bergland. Daarnaast treft men er ontelbaar veel kastelen en burchten aan.
In Tsjechië wordt er rechts van de weg gereden. Voor het rijden op autosnelwegen heeft men in Tsjechië een autowegenvignet nodig. Voor voertuigen tot 3,5 ton kost dit 100 (10 dagen), 200 (maandkaart) of 800 (jaarkaart) Tsjechische kronen. Het vignet moet in de rechterbovenhoek van de voorruit gekleefd worden. Het autowegenvignet is te koop aan de grens, in postkantoren en in benzinestations.

Tolwegen: Voor het gebruik van snelwegen in de Tsjechische Republiek moeten weggebruikers tol betalen. De tol wordt geheven door een tolvignet dat op de voorruit van het voertuig wordt geplakt. De prijs van het tolvignet is afhankelijk van de gewichtsklasse van het voertuig. De weggebruiker heeft de keuze uit vignetten met een verschillende geldigheidsduur

Reuzengebergte
Het Reuzengebergte is een schitterend gebied dat de Boheemse laagvlakte in een wijde boog omsluit. Deze bergrug is ongeveer vijftig kilometer lang en in ieder jaargetijde een populaire vakantiebestemming. Het grootste deel van het gebied is onderdeel van het Krkonose National Park. Het gebergte is een ideale bestemming voor families en voor een actieve wandel- of fietsvakantie. Belangrijke plaatsen in het Reuzengebergte zijn Spindleruv Mlyn, Trutnov, Vrchlabi en Harrachov.

Het Reuzengebergte is onderdeel van de bergketen van de Sudeten. Enkele bergen van het Reuzengebergte zijn de Snezka (1.603 meter), de Lucni Hora (1.555 meter), de Studnicna Hora (1.554 meter) en de Vysoke Kolo (1.506 meter). De hoofdkam ligt bijna evenwijdig aan de Poolse grens. De rivier de Elbe (Labe) ontspringt als een klein beekje in het Reuzengebergte. Andere rivieren die door het gebergte stromen zijn de Jizera, de Mumlava en de Upa.
Het gebergte bestaat voor een deel uit imposante, kale, granieten toppen. Typerend zijn de vlakke, afgeronde toppen in combinatie met steile hellingen en diepe dalen. In het gebergte wordt de dichte begroeiing van naaldbomen afgewisseld met diepe dalen en ijskoude bergmeren. Watervallen zijn er in overvloed te vinden. De grootste watervallen zijn de Labsky Vodopad (50 meter), de Pancavsky Vodopad (140 meter), de Horni Upsky Vodopad, de Dolni Upsky Vodopad en de Mumlavsky Vodopad (10 meter). De boomgrens ligt tussen 1.200 en 1.400 meter. In de rivierdalen treft men vaak een parkachtig landschap aan.

Het Reuzengebergte kent een zeer extreem klimaat. Dit komt doordat het land- en het zeeklimaat het hooggebergte vaak gelijktijdig beïnvloeden. In de winter is het koud, met sneeuwhoogtes van vaak een meter of drie. De meeste bergen zijn een maand of 5 per jaar bedekt met sneeuw. Op grotere hoogte hangt vaak een dikke mist. De gemiddelde temperatuur op de berg is ongeveer 0,2 graden Celsius.

Harrachov
Harrachov is een mooie plaats ten westen van het Reuzengebergte. Deze plaats biedt een gezellig centrum met een divers aanbod in restaurants en uitgaansgelegenheden. De directe omgeving van Harrachov kenmerkt zich door een prachtig gebied met valleien en een rivier die hier dwars doorheen loopt. Deze heet de Mumlava rivier. Voor een sfeervolle vakantie in een fascinerende omgeving kunt u uitstekend terecht in het mooie Harrachov.

Spindleruv Mlyn
Spindleruv Mlyn is één van de meest bezochte dorpen in het Reuzengebergte. Het ligt in het prachtige nationale park Krkonosky Národni. In het dorp hangt er een gemoedelijke sfeer. Er zijn fraaie wandelpaden rond Spindleruv Mlyn die dwars door een fascinerende bosrijke omgeving lopen. Daarnaast beschikt dit dorp over een levendig en sfeervol centrum waar men goed kan eten bij één van de gezellige restaurants. Spindleruv Mlyn is zijn bijnaam, 'de parel van het Reuzengebergte' dan ook dubbel en dwars waard.


Reisadvies per streek / plaats


Best beoordeeld

Het gemiddelde weer in Tsjechië

JAN

0°C
2 uur
11 dagen
FEB

2°C
2 uur
12 dagen
MRT

7°C
4 uur
13 dagen
APR

12°C
6 uur
13 dagen
MEI

17°C
7 uur
14 dagen
JUN

20°C
7 uur
16 dagen
JUL

21°C
7 uur
15 dagen
AUG

22°C
7 uur
17 dagen
SEP

19°C
5 uur
12 dagen
OKT

13°C
4 uur
13 dagen
NOV

5°C
2 uur
15 dagen
DEC

1°C
2 uur
14 dagen

Best geboekte vakanties in Tsjechië

Regio's in Tsjechië

Bohemen
Bekijk aanbod ►
Midden-Bohemen
Bekijk aanbod ►
Praag En Omstreken
Bekijk aanbod ►
Reuzengebergte
Bekijk aanbod ►
West-Bohemen
Bekijk aanbod ►
Zuid-Bohemen
Bekijk aanbod ►

Plaatsen in Tsjechië

Bozi Dar
Bekijk aanbod ►
Cestlice
Bekijk aanbod ►
Cheb
Bekijk aanbod ►
Frymburk
Bekijk aanbod ►
Harrachov
Bekijk aanbod ►
Horni Plana
Bekijk aanbod ►
Janske Lazne
Bekijk aanbod ►
Karlovy Vary
Bekijk aanbod ►
Kasperske Hory
Bekijk aanbod ►
Klatovy
Bekijk aanbod ►
Liberec
Bekijk aanbod ►
Lipno Nad Vltavou
Bekijk aanbod ►
Marianske Lazne
Bekijk aanbod ►
Mlade Buky
Bekijk aanbod ►
Pec Pod Snezkou
Bekijk aanbod ►
Pilsen
Bekijk aanbod ►
Praag
Bekijk aanbod ►
Spindleruv Mlyn
Bekijk aanbod ►
Srni
Bekijk aanbod ►
Zelezna Ruda
Bekijk aanbod ►

Daarom boekt u bij Traveltroef

 
  • Het grootste aanbod vakanties naar de zon, sneeuw en stad
  • Onafhankelijk reisburo met ervaren en geschoolde reisspecialisten
  • Alle kortingen van alle bekende reisorganisaties verzameld
  • Ook een fysiek reisburo in hartje Gorinchem en makkelijk parkeren
  • Geen lange wachttijden en/of extra kosten bij telefonische boekingen
  • Gratis hulp en advies bij o.a. stoelreserveringen & online check-in
  • Ruim 40 jaar ervaring in vakantiebemiddeling
 
 
 

Advies nodig?

Arkelstraat 87
4201 KB Gorinchem
Nederland

Openingstijden

0183-666777

 


 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Kunnen wij u helpen?
×
Webchat

Telefonisch contact
0183-666777
Aantal wachtenden: 0

Whatsapp: 0183-666777

Mail ons uw vragen
info@traveltroef.nl

Openingstijden

 Bent u woonachtig in België?
Klik dan hier ►

Chat
Géén servicekosten

Daarom boekt u bij Traveltroef

Wij gebruiken cookies.   Melding sluiten X